dissabte, 10 de setembre de 2016

ALBERGÍNIES A LA PARMESANA




Son les famoses MELANZANE ALLA PARMIGGIANA, una de les receptes més conegudes de la cuina italiana.
Com totes les preparacions tradicionals, n’hi ha tantes versions com cuineres hi ha a Itàlia. La que us poso aqui és molt simplificada i “resultona”; ja veureu com us agradarà.
Molta gent hi posa les albergínies cuites a la planxa o una mica fregides, però jo ho simplifico fent-les al vapor. També queden molt bones i a més son menys clòriques. 
Això si, per coure-les necessiteu una olla per fer al vapor, o un accessori per posar dins d’una olla normal i que separi l’aigua que bull de la verdura. Jo tinc una olla pel vapor que em vaig comprar a Ikea i em va molt bé, no recordo el preu però segur que no era cara.
La salsa de tomàquet ha de ser bastant abundant. La podem fer amb tomàquet natural exclusivament, però aquest acostuma a treure molta aigua i al final ens queda molt reduit. També la podem fer mixta, amb tomàquet natural més una llauna de tomàquet triturat natural. Jo acostumo a utilitzar les marques Mutti o Hida.
És important que la salsa no ens quedi gaire líquida, sobre tot si volem deixar la preparació feta una bona estona abans de consumir-la, perquè va treient aigua.
A l’hora de fer el muntatge i la preparació tenim dues possibilitats: La primera i més tradicional és posar-ho tot en una safata de forn sencera i fer-ne porcions a l’hora de servir. La segona , que és la que us presento aqui en foto, és muntar-la individualment amb l’ajuda d’un aro d’alumini d’uns 9cm.
En el primer cas, és més fàcil de muntar si tallem les albergínies al llarg, de manera que ens quedin peces rectangulars. En canvi, en el segon buscarem alberginies bastant grosses i les tallarem transversalment, de manera que tinguem peces circulars que gairebé ens encaixin en l’aro de muntatge. Així s’aguantaràn bé.


INGREDIENTS

Per 4 persones

2-3 albergínies bastant grosses
5 tomàquets
1 llauna de 400 gr de tomàquet Mutti
2-3 paquets de mozzarella 
1 sobre de formatge parmiggiano ratllat
1 all, oli, sal, alfàbrega


PREPARACIÓ

Primer farem la salsa de tomàquet:  
En una paiella amb una mica d’oli hi fregim l’all picat. 
Abans que sigui ros hi afegim els tomàquets ratllats i la llauna de tomaquet.
Que cogui de 10 a 15 minuts, procurant que quedi bastant espessa. Al final hi posem una mica de sal i una mica d’alfàbrega picadeta. 
Per altra banda courem les albergínies: 
Les tallem en rodantxes o en talls longitudinals de entre 1/2 i 1 cm de gruix.
Les coloquem en la safata del vapor, salem i les fem coure uns 5  minuts des de que bull l’aigua.
Quan son cuites les deixem refredar una mica per no cremar-nos.
Tallem les boles de mozarella a talls bastant prims
Comencem a muntar: 
Primer una mica de salsa de tomàquet a la base, després un tall d’albergínia, a sobre salsa de tomàquet, a sobre algun tall de mozarella i parmesà ratllat.
Tornem a repetir les capes dos vegades més, acabant amb la salsa de tomàquet i els formatges.
Gratinem al forn fins que és ros.