dimarts, 20 de març de 2012

BACALLÀ A LA LLAUNA



El bacallà és un peix que admet infinitat de variacions, fresc o salat, fred o calent,  cru o cuit, al vapor, fregit, bullit…. i a Catalunya hi tenim moltíssimes receptes.
Avui us  presentarem una manera de preparar-lo que, per clàssica que sigui, acostuma a agradar molt.
Ès molt important que el bacallà estigui ben dessalat, i el podem comprar ja dessalat, a punt per utilitzar-lo, o bé dessalar-lo nosaltres. 

Si optem per comprar-lo sec  ho farem de la següent manera:
Posem el bacallà salat en una fiambrera amb aigua, el tapem i el tenim una semana a la nevera sense tocar-lo.
El dia abans de fer-lo li canviarem l’aigua 1 o 2 cops i l’endemà també li canviarem 2 o 3 més.
Si l’hem de fregir, abans l’hem d’escórrer una mica per eliminar aigua.
Si el tall és gruixut, costa més de dessalar, per tant s’haurà de canviar més vegades que si el tall és més prim.
Particularment ens agrada el filet, que és bastant prim i sol quedar ben dessalat.
 
INGREDIENTS
Per 4 persones
1 filet de bacallà tallat
5 tomàquets madurs
farina blanca i farina de galeta
oli, sal, all i juliverd

 
PREPARACIÓ
  • Ratllem els tomàquets per treure’ls-hi el suc
  • Enfarinem i fregim el bacallà en oli ben calent i abundant.
  • Quan hem fregit el bacallà, el posem en una plata de forn.
  • En el mateix oli que hem fregit el bacallà hi farem la salsa de tomàquet, però abans, si veiem que hi ha massa oli, en retirarem una part.
  • Incorporem el tomàquet, però no hi posem sal; normalment, amb la sal que porta el bacallà ja n’hi ha prou. Tenim la salsa de tomàquet acabada quan veiem que l’aigua s’ha evaporat bastant.
  • Amb una cullera posem el tomàquet per sobre del bacallà, de manera que quedi bastant cobert.
  • Per sobre d’aquest tomàquet hi tirem all i juliverd i empolssinem amb farina de galeta. Finalment un raget d’oli per sobre.
  • Al forn a 180º uns 10 minuts


divendres, 16 de març de 2012

ALBERGÍNIES AMB TOMÀQUET



Un dels últims descobriments en el camp dels estris de cuina és el recipient de vapor de la casa Lekue.
Es com un motllo de silicona però amb tapa, que va molt bé per coure coses al vapor molt ràpidament al microones. De moment, jo hi he fet verdures i peix, i en tots dos cassos el resultat és excelent.
Originàriament, aquesta recepta la feiem enfarinant i fregint les albergínies, però és molt més pràctica i té menys calories si són fetes al vapor.
La salsa de tomàquet feu el favor de fer-la natural, tal com us expliquem, que no costa gens.


 
INGREDIENTS
Una albergínia per persona (si són molt grosses, amb mitja en tindrem prou)
4 tomàquets
1 tall de pernil dolç per persona
Oli, sal

PREPARACIÓ
  • Per fer la salsa de tomáquet posarem una mica d’oli en una paella i hi tirarem el tomàquet ratllat.
  • Ho courem fins que hagi espessit una mica. Salem.
  • Mentre es fa la salsa de tomàquet, courem les albergínies.
  • Si tenim el recipient de vapor Lekue, les partirem per la mitat al llarg i les posem al microones dins del recipient uns 6 minuts.
  • Si n’hem de coure moltes, les haurem de fer en més d’una vegada
  • Si no tenim aquest recipient, les enfarinem i fregim fins que notem que no son dures.
  • Quan son cuites, les posem en una plata de forn i les cobrim de salsa de tomàquet.
  • Al forn a 180º uns 10 minuts
  • Servim acompanyat d’un tall de pernil dolç.

diumenge, 11 de març de 2012

SÍPIA AMB PÈSOLS


  -->
Aquest plat, naturalment, es pot fer amb pèsols i sípia congelats, però als mesos de febrer i març, quan aquests dos productes estan en el seu millor moment, val la pena de utilitzar productes frescos. La veritat és que son molt més cars però la diferència és molt gran.
Els pèsols ja els podem comprar desgranats al mercat o en alguna verduleria.
A la peixeteria fem que ens netegin la sípia i ens donin la melsa (també en diuen la salsa). La tinta no cal.
La recepta prové d’un llibre de la Carme Ruscalleda.

-->

INGREDIENTS
Per 4 persones
2 Kgr de pèsols (o uns 400 gr que resulten de desgranar-los)
Una sípia d’uns ¾ de kgr
2 cebes
2 tomàquets
Sal, u culleradeta de farina, all i juliverd

PREPARACIÓ
  • Netegem bé la sípia i la tallem en trocets d’uns 2 cm. De moment guardem la melsa.
  • Piquem les cebes
  • Ratllem els tomàquets
  • Posem la sípia a la cassola amb un raig d’oli i la cobrim d’aigua.
  • Que es cogui a foc mitjà una estona, fins que l’aigua s’ha evaporat i comprovem que la sípia és tova punxant-la amb una forquilla. Pot tardar uns 20 minuts.
  • Quan ja no queda aigua i la sípia s’està sofregint només en  oli incorporem la ceba ratllada i coem uns minuts, fins que la ceba comença a ser rossa.
  • Afegim el tomàquet ratllat, sal i el suc de la melsa. Que cogui uns 5 minuts.
  • Ara ja hi podem posar els pèsols. Els sofregim un minut, hi afegim una mica d’aigua i que coguin. Si son frescos amb uns 8-10 minuts n’hi ha prou.
  • En una tasseta, hi posem una culleradeta de farina, all i juliverd i una mica d’aigua ho barregem i ho tirem a la cassola. Que cogui els últims 5 minuts.

divendres, 9 de març de 2012

DORADA AL FORN AMB PATATES



Aquesta recepta serveix per tota classe de peix, per exemple dorada, com aquí,  o també per lluç, llobarro, dèntol… En general els que podem fer sencers.
Es convenient que a la peixeteria ens treguin l’escata i la tripa i ens el marquin amb el ganivet sense acabar de tallar-lo, perquè aixi es cou més bé per dintre i també és més fàcil de tallar a l’hora de servir-lo.
Si el peix es petit, com a vegades ho és la dorada, en podem fer un per persona o per cada dos. 
És important posar-hi patata un mica abundant, perquè és d’aquelles vegades en que us diran que les patates són més bones que el peix.


INGREDIENTS
Una dorada grossa o una per persona de les petites
1 ceba
5 patates
2 tomàquets
oli, sal, all i juliverd
Un raig de vermut blanc (opcional)


PREPARACIÓ
  • En una casola que també pugui anar al forn hi sofregim la ceba tallada en juliana
  • Quan la ceba és transparent, hi afegim les patates pelades i talllades a rodanxes no gaire gruixudes. Salem.
  • Quan les patates són cuites, ho treiem del foc i a sobre hi posem el peix net.
  • Partim els tomàquets pel mig i també els posem a la cassola.
  • Ho amanim amb un raget d’oli, sal, all i juliverd.
  • Si volem, és el moment de tirar-hi una mica de vermut blanc.
  • Al forn a 190º uns 20 minuts si el peix és petit i 30 minuts si la peça és més grossa.

dilluns, 5 de març de 2012

CREMA DE CARBASSÓ I PÈSOLS

-->

Una crema de verdures que si la feu, segur que us agradarà.
Totes aquestes cremes es fan d’una manera similar. Primer sofregim una mica la ceba o el porro i despres hi afegim les altres verdures i l’aigua i ho fem bullir una estona.
Moltes vegades també hi posem  una patata per que la crema quedi més espessa. En aquest cas en lloc de patata hi posarem una mica d’arròs que li dóna un toc molt especial.
La podem fer en el Thermomix o en una olla i al final passar-la pel minipimer.
 
-->
INGREDIENTS
750 gr de carbassó
250 gr de pèsols congelats
1 pastanaga
1 porro
1 ceba tendra o una ceba normal
oli, sal
1 culleradeta d’arròs



PREPARACIÓ
 Amb Thermomix
  • Triturem el porro i la ceba uns 5 segons a vel 4
  • Hi afegim 50 grs d’oli i ho posem 4 minuts a 100º i vel 1
  • Mentrestant, tallem a daus els carbassons sense pelar-los.  Pelem i tallem la pastanaga.
  • Posem el carbassó, la pastanaga i els pèsols al Thermomix i hi afegim l’arròs, la sal i aigua fins que quedi gairebé cobert.
  • 30 minuts, a 100º i vel 5.
  • Quan és cuit, ho tenim uns 3 minuts sense temperatura a vel 9.
  • Provem la sal i, si veiem que és massa espessa, hi afegirem una mica més d’aigua.

Amb minipimer
  • Piquem petits el porro i la ceba i els sofregim una mica amb oli en la mateixa olla en què farem la sopa.
  • Quan comencen a ser transparents, hi afegim els carbassons a daus sense pelar, només traient les puntes, la pastanaga pelada i tallada, els pèsols, la cullerada d’arros i la sal.
  • Afegim aigua fins que les verdures quedin gairebé cobertes i que bulli uns 30 minuts.
  • Més val fer una mica curt d’aigua i al final afegir-li.
  • Ho passem pel minipimer que quedi ben fi

dissabte, 3 de març de 2012

CUIXES DE POLLASTRE ROSTIT SUPER-RÀPID

 
Aquest pollastre és molt fàcil de fer i acostuma a agradar a tothom.
Com que, normalment, si fem un pollastre sencer, les cuixes ténen bastant més èxit que el pit, és millor comprar només cuixes i fer-les tallar pel mig a la carniceria. Així no hi ha problema a l’hora de repartir.
 
Ingredients
Una cuixa de pollastre per persona
4 grans d’all
Farina
Vi ranci o cognac. Un gotet.
També hi podem posar carxofes, o bolets (opcional)
Herbes aromàtiques. Un canonet és molt pràctic.
Sal, pebre, oli.


Preparació
  • Salpebrem el pollastre, l’enfarinem i el fregim a la cassola amb una mica d'oli.
  • Quan el pollastre és ros, hi afegim els alls laminats i el vi ranci.
  • També hi posem les herbes aromàtiques.
  • Si ho veiem molt sec, una mica d'aigua.
  • Si hi volem posar alguna verdura, per exemple carxofes, és el moment de fer-ho. Les pelarem i tallarem en 6 o 8 parts i les afegirem en cru al rostit.
  • Que cogui tot plegat una estoneta (al voltant de 15 minuts) fins que les carxofes siguin cuites i el pollastre també sigui tou.
  • Els xampinyons també hi queden molt bé, aixi com qualsevol classe de bolet, però és millor fregir-los una mica apart en oli per què treguin l’aigua. Quan veiem que n’han tret bastanta, els agafem amb una escumadera i els afegim al rostit. No cal que es facin gaire temps més.